[...] jak choroby, zażywanie leków czy zła dieta, przez co problem ten dotyka również mężczyzn. Co powoduje zatrzymanie wody w organizmie i jak sobie z tym radzić? Co więcej, produkty te obfitują w sól, a nadmiar sodu w diecie również prowadzi do zatrzymywania wody oraz wielu chorób. Mimo że produkty te zachęcają nas często walorami smakowymi, [...]
Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]
Spora część osób trenujących, jak i tych, które przebywają w ciągu dnia w niewygodnych pozycjach lub pozycjach stałych, posiada problemy z punktami spustowymi. Problem zazwyczaj dotyczy samych odczuć bólowych, które są wywoływane poprzez tego typu niedogodności. Jednak nie tylko sprawiają one ból, ale i mają wpływ na to, jak funkcjonują inne [...]
[...] zadbać, aby nasza dieta dostarczała wszystkich niezbędnych mikroelementów w obfitości. W najprostszy sposób możemy to zapewnić, wybierając różnorodne niskoprzetworzone produkty spożywcze. W przypadku stwierdzonych niedoborów możemy pomyśleć, najlepiej pod okiem dietetyka, o wykorzystaniu celowej suplementacji właściwymi preparatami. Czasem [...]
[...] witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. Na co musi zwrócić uwagę weganin? Jak widzimy, tradycyjna dieta wegańska nie daje naszemu organizmowi najmniejszych szans na utrzymanie [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]
[...] 4-7 dni, twoje ciało odpowiada reakcją głodówkową (reaguje jak na głodówkę), co może spowodować więcej strat niż korzyści. Ta reakcja jest określana jako ketoza, ponieważ produkty przemiany materii, które powstają, kiedy aminokwasy lub tłuszcz jest przekształcany w glukozę, są określone mianem ciał ketonowych. Dlatego to może słyszałeś kiedyś, [...]
[...] artykułu mgr. Magdaleny Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia Z metabolizmu białka pochodzą bowiem toksyczne produkty przemiany materii, które na skutek niecałkowitego ich wydalania przez nerki gromadzą się w organizmie. Nadmierne spożycie białka znacznie obciąza nerki. Źródeł na [...]
[...] W rezultacie szybko przybierają na wadze, wkrótce jednak zauważają, że większość "masy mięśniowej" odkłada im się w pasie. Aby tego uniknąć, należy spożywać wyłącznie produkty niskotłuszczowe, bogate w białko i węglowodany. Ogólna liczba kalorii pochodzących z tłuszczu nie powinna być wyższa niż 15-20%. Trzeba, niestety, bardzo [...]
[...] W rezultacie szybko przybierają na wadze, wkrótce jednak zauważają, że większość „masy mięśniowej" odkłada im się w pasie. Aby tego uniknąć, należy spożywać wyłącznie produkty niskotłuszczowe, bogate w białko i węglowodany. Ogólna liczba kalorii pochodzących z tłuszczu nie powinna być wyższa niż 15-20%. Trzeba, niestety, bardzo [...]
[...] nico na jej temat: Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii. Od stuleci znane są jej właściwości przeciwzapalne. Sok ze świeżej kapusty do dziś jest stosowany w medycynie ludowej jako lek przy owrzodzeniach [...]
[...] granulosum złożona jest z wrzecionowatych komórek zaopatrzonych w płaskie jądro.Cytoplazma tych komórek zawiera między innymi zasadochłonne ziarnistości keratohialiny - produkty pośrednie w procesie keratyny. Wokół ziarnistości skupione są lizosomy - organoidy zawierające fermenty hydrolityczne, spełniające przede wszystkim funkcję trawienną [...]
[...] do 15 minut. Ćwiczenia tego rodzaju powodują gromadzenie się dużych ilości kwasu mlekowego. Dzięki systematycznemu treningowi organizm szybciej buforuje i usuwa szkodliwe produkty przemiany materii zwiększając w ten sposób tolerancję wysiłku. Zwyczajowo STC ogranicza czas wysiłku ponadprogowego do 2 do 3 minut, a czas jazdy z intensywnością [...]
[...] Jak pisze Alexander Bryce w książce The Laws of Life and Health: "Gdy organizm otrzymuje zbyt mało płynu, krew zachowuje wysoki poziom gęstości względnej i zbędne produkty przemiany materii wydalane są bardzo opieszale. Ciało zatruwane jest własnymi odchodami i można bez przesady stwierdzić, że główną tego przyczyną jest brak [...]
[...] mięśniowych. Rozgrzanie mięśnia, spowodowane dużym wysiłkiem, wzmagało przepływ krwi dostarczającej mu większych ilości składników odżywczych oraz odbierającej niepotrzebne produkty przemiany materii. Jeśli zależało nam na szczególnym rozroście jakiejś grupy mięśniowej, należało wykonywać wszystkie ćwiczenia rozwijające tę część ciała podczas [...]
[...] miesniowych. Rozgrzanie miesnia, spowodowane duzym wysilkiem, wzmagalo przeplyw krwi dostarczajacej mu wiekszych ilosci skladników odzywczych oraz odbierajacej niepotrzebne produkty przemiany materii. Jesli zalezalo nam na szczególnym rozroscie jakiejs grupy miesniowej, nalezalo wykonywac wszystkie cwiczenia rozwijajace te czesc ciala podczas [...]
[...] związanych z gospodarką wapniową organizmu, tak jak kalcytonina i parathormon. Witamina D3 (cholekalcyferol) pochodzi z dwóch źródeł: pokarmu (ryby, jaja, wątroba, produkty mleczne), z którego zostaje wchłonięta w przewodzie pokarmowym, lub powstaje w skórze pod wpływem promieniowania ultrafioletowego ze światła słonecznego. Przyjęta z [...]
[...] ważne funkcje w organizmie człowieka. Nie tylko jest budulcem naszych mięśni, ale również pełni rolę odpornościową Odpowiada też za reakcje biochemiczne. Przykładowe produkty, które Janek powinien stosować: *ryby i owoce morza: dorsz, śledź ,łosoś, makrela, krewetki, małże- należy jeść i tłuste i chude ryby *jaja kurze * mięso : [...]
[...] WAGI CIAŁA Kolejnym ważnym czynnikiem dla przyrostu mięsni jest białko-dostarczone z pożywieniem aminokwasy, pochodzące z kompletnych białek, jak mięso, drób, ryby i produkty mleczne stają się częścią nowej tkanki oraz zapewniają przyrost i regenerację mięśni. Jednak uwaga: Oczywiście białko jest potrzebne do przyrostu, ale jeśli spożycie [...]